Πώς Η Ενδομητρίωση Επηρεάζει Τη Σύλληψη

Η ενδομητρίωση είναι μια κοινή, αλλά ελάχιστα κατανοητή ασθένεια. Μπορεί να χτυπήσει γυναίκες οποιασδήποτε κοινωνικοοικονομικής τάξης, ηλικίας ή φυλής. Εκτιμάται ότι μεταξύ 10 και 20 τοις εκατό των Αμερικανών γυναικών σε αναπαραγωγική ηλικία έχουν ενδομητρίωση.

Ενώ ορισμένες γυναίκες με ενδομητρίωση μπορεί να έχουν σοβαρό πυελικό πόνο, άλλες που έχουν την πάθηση δεν έχουν συμπτώματα. Τίποτα για την ενδομητρίωση δεν είναι απλή και δεν υπάρχουν απόλυτες θεραπείες. Η ασθένεια μπορεί να επηρεάσει ολόκληρη την ύπαρξη μιας γυναίκας – την ικανότητά της να εργάζεται, την ικανότητά της να αναπαραχθεί και τις σχέσεις της με τον σύντροφό της, το παιδί της και όλους γύρω της.

Τι είναι η ενδομητρίωση;

Το όνομα ενδομητρίωση προέρχεται από τη λέξη “ενδομήτριο”, τον ιστό που ευθυγραμμίζει το εσωτερικό της μήτρας. 

Εάν μια γυναίκα δεν είναι έγκυος, αυτός ο ιστός συσσωρεύεται και χύνεται κάθε μήνα. Απαλλάσσεται ως εμμηνορροϊκή ροή στο τέλος κάθε κύκλου. 

Στην ενδομητρίωση, ιστός που μοιάζει και ενεργεί σαν ενδομητρικός ιστός βρίσκεται έξω από τη μήτρα, συνήθως μέσα στην κοιλιακή κοιλότητα. Ο ενδομητρικός ιστός που βρίσκεται έξω από τη μήτρα ανταποκρίνεται στον εμμηνορροϊκό κύκλο με τρόπο παρόμοιο με τον τρόπο που συνήθως ανταποκρίνεται το ενδομήτριο στη μήτρα.

Στο τέλος κάθε κύκλου, όταν οι ορμόνες αναγκάζουν τη μήτρα να ρίξει την ενδομήτρια επένδυση, ο ενδομήτριος ιστός που αναπτύσσεται έξω από τη μήτρα θα σπάσει και θα αιμορραγεί. Ωστόσο, σε αντίθεση με το εμμηνορροϊκό υγρό από τη μήτρα, το οποίο απορρίπτεται από το σώμα κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως, το αίμα από τη μη τοποθετημένη μήτρα δεν έχει θέση να πάει. 

Μου αρέσει το κύπελλο περιόδου (Menstrual Cup Ελλάδα) επειδή κάνει τη μέρα μου πιο άνετη όταν το χρησιμοποιώ. Δεν διαρρέει, και στην πραγματικότητα δεν χρειάζεται να ανησυχώ για οτιδήποτε πίνοντας από αυτό. Τα άλλα Menstrual Cups που έχω χρησιμοποιήσει πριν από διαρροή ή χρειάζομαι πάρα πολύ προσπάθεια για να τα πιούμε από αυτά, αλλά αυτό είναι εύκολο να το κρατήσετε και να το φροντίσετε.

Οι ιστοί που περιβάλλουν την περιοχή της ενδομητρίωσης μπορεί να φλεγμονώσουν ή να διογκωθούν. Η φλεγμονή μπορεί να προκαλέσει ουλώδη ιστό γύρω από την περιοχή της ενδομητρίωσης. Αυτές οι περιοχές του ενδομητρίου ιστού μπορεί να εξελιχθούν σε αυτό που ονομάζεται «βλάβες», «εμφυτεύματα», «οζίδια» ή «αναπτύξεις».

Η ενδομητρίωση απαντάται συχνότερα στις ωοθήκες, στους σάλπιγγες και στους συνδέσμους που στηρίζουν τη μήτρα, στην εσωτερική περιοχή μεταξύ του κόλπου και του ορθού, στην εξωτερική επιφάνεια της μήτρας και στην επένδυση της πυελικής κοιλότητας. Σπάνια, ενδομήτριες αναπτύξεις βρίσκονται στο έντερο ή στο ορθό, στην ουροδόχο κύστη, στον τράχηλο του κόλπου και στον αιδοίο (εξωτερικά γεννητικά όργανα) ή σε ουλές κοιλιακής χειρουργικής βραχίονα ή πνεύμονας.

Οι γιατροί μπορούν να χρησιμοποιήσουν στάδια για να περιγράψουν τη σοβαρότητα της ενδομητρίωσης. Τα εμφυτεύματα ενδομητρίου που είναι μικρά και δεν είναι διαδεδομένα θεωρούνται ελάχιστη ή ήπια ενδομητρίωση. Μέτρια ενδομητρίωση σημαίνει ότι υπάρχουν μεγαλύτερα εμφυτεύματα ή πιο εκτεταμένος ιστός ουλής. Η σοβαρή ενδομητρίωση χρησιμοποιείται για την περιγραφή μεγάλων εμφυτευμάτων και εκτεταμένου ουλώδους ιστού.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Συνήθως, τα συμπτώματα της ενδομητρίωσης ξεκινούν χρόνια μετά την έναρξη των εμμηνορροϊκών περιόδων. Με τα χρόνια, τα συμπτώματα τείνουν να αυξάνονται σταδιακά καθώς οι περιοχές της ενδομητρίωσης αυξάνονται σε μέγεθος. Μετά την εμμηνόπαυση, τα ανώμαλα εμφυτεύματα συρρικνώνονται και τα συμπτώματα υποχωρούν. 

Το πιο συνηθισμένο σύμπτωμα είναι ο πόνος, ιδιαίτερα οι υπερβολικές κράμπες της εμμήνου ρύσεως (δυσμηνόρροια) που μπορεί να γίνουν αισθητές στην κοιλιά ή στο κάτω μέρος της πλάτης ή στον πόνο κατά τη διάρκεια ή μετά τη σεξουαλική δραστηριότητα (δυσπαρένεια). Η υπογονιμότητα εμφανίζεται σε περίπου 30-40 τοις εκατό των γυναικών με ενδομητρίωση.

Σπάνια, ο ερεθισμός που προκαλείται από τα ενδομήτρια εμφυτεύματα μπορεί να εξελιχθεί σε λοίμωξη ή αποστήματα προκαλώντας πόνο ανεξάρτητα από τον εμμηνορροϊκό κύκλο.

Τα μπαλώματα του ενδομητρίου μπορεί επίσης να είναι ευαίσθητα στο άγγιγμα ή στην πίεση, ο εντερικός πόνος μπορεί επίσης να προκύψει από ενδομήτρια επιθέματα στα τοιχώματα του παχέος εντέρου ή του εντέρου. Η ποσότητα του πόνου δεν σχετίζεται πάντα με τη σοβαρότητα της νόσου. Ορισμένες γυναίκες με σοβαρή ενδομητρίωση δεν έχουν πόνο. ενώ άλλοι με λίγες μικρές αυξήσεις έχουν αναπηρικό πόνο.

Ο καρκίνος του ενδομητρίου συνδέεται πολύ σπάνια με την ενδομητρίωση, που εμφανίζεται σε λιγότερο από το 1% των γυναικών που έχουν την ασθένεια. Όταν συμβαίνει, συνήθως απαντάται σε πιο προηγμένα τμήματα ενδομητρίωσης σε ηλικιωμένες γυναίκες και η μακροπρόθεσμη προοπτική σε αυτές τις ασυνήθιστες περιπτώσεις είναι αρκετά καλή.

Πώς σχετίζεται η ενδομητρίωση με προβλήματα γονιμότητας;

Η σοβαρή ενδομητρίωση με εκτεταμένες ουλές και βλάβη οργάνων μπορεί να επηρεάσει τη γονιμότητα. Θεωρείται μία από τις τρεις κύριες αιτίες της γυναικείας υπογονιμότητας.

Ωστόσο, η ανυποψίαστη ή ήπια ενδομητρίωση είναι ένα συνηθισμένο εύρημα μεταξύ των στείρων γυναικών. Το πώς αυτός ο τύπος ενδομητρίωσης επηρεάζει τη γονιμότητα δεν είναι ακόμη σαφής.

Ενώ τα ποσοστά εγκυμοσύνης για ασθενείς με ενδομητρίωση παραμένουν χαμηλότερα από εκείνα του γενικού πληθυσμού, οι περισσότεροι ασθενείς με ενδομητρίωση δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα γονιμότητας. Δεν έχουμε σαφή κατανόηση της σχέσης αιτίας-αποτελέσματος της ενδομητρίωσης και της υπογονιμότητας

Ποια είναι η αιτία της ενδομητρίωσης;

Η αιτία της ενδομητρίωσης είναι ακόμα άγνωστη. Μια θεωρία είναι ότι κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως μερικοί από τον εμμηνορροϊκό ιστό στηρίζονται μέσω των σαλπίγγων στην κοιλιά, όπου εμφυτεύεται και μεγαλώνει. 

Μια άλλη θεωρία υποδηλώνει ότι η ενδομητρίωση μπορεί να είναι μια γενετική διαδικασία ή ότι ορισμένες οικογένειες μπορεί να έχουν προδιαθετικούς παράγοντες για την ενδομητρίωση. Στην τελευταία άποψη, η ενδομητρίωση θεωρείται ότι η διαδικασία ανάπτυξης ιστών πήγε στραβά.

Σύμφωνα με τη θεωρία της παραδοσιακής κινεζικής ιατρικής, η ενδομητρίωση είναι μια ασθένεια που προκαλείται από τη στασιμότητα του αίματος. Η στασιμότητα του αίματος μπορεί να συμβεί λόγω μίας ή περισσοτέρων αμβλώσεων ή χειρουργικών επεμβάσεων στο κάτω μέρος της κοιλιάς ή της πυέλου.

Επιπλέον, η σεξουαλική επαφή κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως μπορεί πολύ πιθανό να προκαλέσει στασιμότητα του αίματος με την πάροδο του χρόνου. Το συναισθηματικό τραύμα, το έντονο άγχος, η σωματική ή συναισθηματική κακοποίηση μπορούν όλα να οδηγήσουν στη στασιμότητα του αίματος.

Επιπλέον, η διατροφή μπορεί να είναι ένας παράγοντας που προκαλεί. Η συνεχής, μακροχρόνια κατάποση κρύων τροφών μπορεί να συσσωρεύσει το αίμα και έτσι να συμβάλει στη στασιμότητα. Τα κρύα τρόφιμα περιλαμβάνουν ωμά λαχανικά, παγωτά, παγωτά, παγωμένα ποτά, παγωμένο γιαούρτι κ.λπ. Θυμηθείτε, κρύα παγωμένα. Σκεφτείτε τι συμβαίνει σε ένα κανονικό ποτήρι νερό όταν τοποθετείτε στην κατάψυξη. Μετατρέπεται σε πάγο.

Το αίμα επηρεάζεται παρόμοια. Δηλαδή, παγώνει, δεν ρέει ομαλά και μπορεί να σχηματίσει ενδομητρικές προσκολλήσεις, κύστεις σοκολάτας, ινομυώματα της μήτρας. Όποια και αν είναι η αιτία της ενδομητρίωσης, η εξέλιξή της επηρεάζεται από διάφορους διεγερτικούς παράγοντες όπως ορμόνες ή αυξητικούς παράγοντες.

Από την άποψη αυτή, οι ερευνητές μελετούν το ρόλο του ανοσοποιητικού συστήματος στην ενεργοποίηση κυττάρων που μπορεί να εκκρίνουν παράγοντες οι οποίοι, με τη σειρά τους, διεγείρουν την ενδομητρίωση.

Εκτός από αυτές τις νέες υποθέσεις, οι ερευνητές συνεχίζουν να εξετάζουν προηγούμενες θεωρίες ότι η ενδομητρίωση είναι μια ασθένεια που επηρεάζεται από την καθυστέρηση της τεκνοποίησης. Δεδομένου ότι οι ορμόνες που δημιουργούνται από τον πλακούντα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αποτρέπουν την ωορρηξία, η πρόοδος της ενδομητρίωσης επιβραδύνεται ή σταματά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και ο συνολικός αριθμός κύκλων ζωής για μια γυναίκα που είχε πολλαπλές εγκυμοσύνες.

Πώς διαγιγνώσκεται η ενδομητρίωση;

Η διάγνωση της ενδομητρίωσης ξεκινά με έναν γυναικολόγο που αξιολογεί το ιατρικό ιστορικό του ασθενούς. Απαιτείται επίσης μια πλήρης φυσική εξέταση, συμπεριλαμβανομένης μιας πυελικής εξέτασης. Ωστόσο, η διάγνωση της ενδομητρίωσης είναι πλήρης μόνο όταν αποδεικνύεται με λαπαροσκόπηση, μια μικρή χειρουργική διαδικασία στην οποία ένα λαπαροσκόπιο (ένας σωλήνας με φως σε αυτό) εισάγεται σε μια μικρή τομή στην κοιλιά.

Το λαπαροσκόπιο κινείται γύρω από την κοιλιά, το οποίο έχει αποσταχθεί με αέριο διοξείδιο του άνθρακα για να διευκολύνει την ορατότητα των οργάνων. Ο χειρουργός μπορεί στη συνέχεια να ελέγξει την κατάσταση των κοιλιακών οργάνων και να δει τα εμφυτεύματα του ενδομητρίου. 

Η λαπαροσκόπηση θα δείξει τις θέσεις, την έκταση και το μέγεθος των αναπτύξεων και θα βοηθήσει τον ασθενή και τον γιατρό του να λάβουν καλύτερα ενημερωμένες αποφάσεις σχετικά με τη θεραπεία. Η ενδομητρίωση είναι μια μακροχρόνια ασθένεια που συχνά αναπτύσσεται αργά.

Ποια είναι η θεραπεία;

Ενώ η θεραπεία για την ενδομητρίωση ποικίλλει με την πάροδο των ετών, οι γιατροί συμφωνούν τώρα ότι εάν τα συμπτώματα είναι ήπια, δεν μπορεί να χρειαστεί περαιτέρω θεραπεία εκτός από φαρμακευτική αγωγή για πόνο. Η ενδομητρίωση είναι μια προοδευτική διαταραχή.

Κατά την άποψή του, εάν δεν θεραπεύσει την ενδομητρίωση, θα επιδεινωθεί. Η θεραπεία πρέπει να γίνεται αμέσως μετά τη θετική διάγνωση. Ο πόνος που σχετίζεται με την ενδομητρίωση μπορεί να μειωθεί με τη χρήση βελονισμού και φυτικής ιατρικής. Έχει θεραπεύσει πολλές γυναίκες με ενδομητρίωση και έχε ανακουφίσει με επιτυχία τον πόνο και επιβράδυνα την ανάπτυξη και την επανεμφάνιση της ενδομητρίωσης.

Για εκείνους τους ασθενείς με ήπια ή ελάχιστη ενδομητρίωση που επιθυμούν να μείνουν έγκυες, οι γιατροί συμβουλεύουν ότι, ανάλογα με την ηλικία του ασθενούς και την ποσότητα του πόνου που σχετίζεται με την ασθένεια, η καλύτερη πορεία δράσης είναι να έχει μια δοκιμαστική περίοδος απροστάτευτης επαφής για 6 μήνες έως 1 έτος. 

Εάν η εγκυμοσύνη δεν συμβεί μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα, τότε μπορεί να χρειαστεί περαιτέρω θεραπεία. Και πάλι, αυτοί οι ασθενείς θα πρέπει να θεωρήσουν τα φυτικά φάρμακα για να βοηθήσουν στη διαδικασία σύλληψης.