Θα Πρέπει Να Κάνετε Ντους Ή Όχι;

Το μόνο πράγμα που μπορεί να πει μια γυναίκα με βεβαιότητα για τον κόλπο της είναι ότι είναι βουτηγμένος στο μυστήριο. Και μαζί με αυτό το μυστήριο έρχεται και μια πληθώρα μύθων. Ένας μύθος που αμαυρώνει το γυναικείο σώμα είναι η αντίληψη ότι ο κόλπος της είναι ένας βρώμικος λάκκος. Η συχνή εμπορία γυναικείων ντους δεν κάνει τίποτα για να σταματήσει αυτός ο μύθος. Είναι όμως ο κόλπος βρώμικος και πρέπει μια γυναίκα να κάνει ντους;

Θα Πρέπει Να Κάνετε Ντους

Ένας σημαντικός όγκος ιατρικών στοιχείων αποδεικνύει με σαφήνεια ότι η πλύση δεν είναι απαραίτητη και σε ορισμένες περιπτώσεις ανθυγιεινή.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ με επικεφαλής τη δρα Roberta Ness ανακάλυψαν ότι οι περισσότερες γυναίκες εισάγονται στην έννοια της πλύσης από τις μητέρες, τις αδελφές ή τις φίλες τους. Ωστόσο, αυτή η καλοπροαίρετη αδελφική συμβουλή έχει αφήσει πάρα πολλές γυναίκες παραπληροφορημένες σχετικά με την υγεία του κόλπου τους.

Για παράδειγμα, μια μελέτη του Πανεπιστημίου της Αλαμπάμα στο Μπέρμιγχαμ ρώτησε 729 γυναίκες γιατί κάνουν πλύσεις. Το 21% των συμμετεχουσών δήλωσε ότι πίστευε ότι οι πλύσεις σκοτώνουν τα μολυσματικά μικρόβια, ενώ το 27% πίστευε ότι οι πλύσεις αποτρέπουν την εγκυμοσύνη.

Καμία Από Τις Δύο Υποθέσεις Δεν Είναι Αληθινή

Όπως εξηγεί η συγγραφέας Mary Ann Innacchinoe σε ένα άρθρο του “American Journal of Nursing”, ο κόλπος περιέχει, γαλακτοβάκιλλους, “καλά”, αερόβια βακτήρια που καθαρίζουν τον κόλπο και τον προστατεύουν από μολύνσεις. Οι λακτοβάκιλλοι απελευθερώνουν υπεροξείδιο του υδρογόνου, ένα φυσικό απολυμαντικό. Η παρουσία του υπεροξειδίου του υδρογόνου βοηθά να διατηρούνται σε ισορροπία τα δυνητικά επιβλαβή αναερόβια βακτήρια.

Κατά ειρωνικό τρόπο, ορισμένες γυναίκες θεωρούν την έμμηνο ρύση ως την περίοδο κατά την οποία ο κόλπος χρειάζεται περισσότερο ένα ντους. Μετά την έμμηνο ρύση, η κολπική βλέννα επιστρέφει στην παχύτερη, χαρακτηριστική μη γόνιμη κατάσταση, η οποία καθιστά πιο δύσκολο για τα παθογόνα να εισέλθουν και να μολύνουν τον κόλπο.

Κολπικές Βακτηριακές Λοιμώξεις

Η πλύση θα μπορούσε να ξεπλύνει αυτή την προστατευτική επίστρωση και να προσκαλέσει κολπικές βακτηριακές ανισορροπίες και λοιμώξεις. Για παράδειγμα, μια μελέτη του 2004 που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό “Sexually Transmitted Diseases” συνέδεσε τις πλύσεις μετά την έμμηνο ρύση με αυξημένο κίνδυνο βακτηριακής κολπίτιδας.

Η βακτηριακή κολπίτιδα, ή η περίσσεια επιβλαβών βακτηρίων στον κόλπο, είναι ένας από τους συνηθέστερους λόγους για τους οποίους οι γυναίκες επισκέπτονται τον γυναικολόγο τους. Τα συμπτώματα της βακτηριακής κολπίτιδας περιλαμβάνουν γκρι ή αφρώδες κολπικό έκκριμα, “ψαρωτική” οσμή μετά τη σεξουαλική επαφή, κολπική φαγούρα και κολπικό pH μεγαλύτερο από 4,5.

Ενώ η πλύση μπορεί να προκαλέσει βακτηριακή κολπίτιδα, μπορεί επίσης να ενθαρρύνει τον ιό του έρπητα. Το 2003, ερευνητές από το Magee-Womens Research Institute στο Πίτσμπουργκ της Πενσυλβάνια διερωτήθηκαν γιατί οι γυναίκες είναι πιο ευάλωτες στη μόλυνση από τον ιό του απλού έρπητα τύπου 2 (HSV-2) σε σχέση με τους άνδρες.

Αφού εξέτασαν 1207 γυναίκες ηλικίας 18 έως 30 ετών από τρεις κλινικές υγείας του Πίτσμπουργκ, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι οι γυναίκες που κάνουν ντους, καπνίζουν, κάνουν σεξ με μη περιτομημένους συντρόφους ή έχουν βακτηριακή κολπίτιδα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να προσβληθούν από μόλυνση HSV-2.

Γυναικεία Σώματα, Γυναικεία Σοφία

Παρ’ όλα αυτά, η Dr. Christiane Northrup, συγγραφέας του βιβλίου “Women’s Bodies, Women’s Wisdom”, συνιστά την πλύση σε μία περίπτωση, αφού έχουν κάνει έρωτα τρεις φορές μέσα σε μία ημέρα. Αλλά το σπέρμα πρέπει να έχει απελευθερωθεί στον κόλπο κατά τη διάρκεια κάθε γύρου συνουσίας. Η Northrup προειδοποιεί ότι μετά από μια τέτοια είσοδο σπέρματος, ο κόλπος δεν θα επανέλθει στο φυσιολογικό του pH για άλλες είκοσι τέσσερις ώρες.

Η χρήση μιας πλύσης με ξύδι, που γίνεται με την προσθήκη μιας κουταλιάς της σούπας ξύδι σε ένα λίτρο νερό, μπορεί να βοηθήσει στην ταχύτερη αποκατάσταση της ισορροπίας του κολπικού pH. Σημειώστε, αυτή η πλύση δεν προορίζεται σε καμία περίπτωση να χρησιμεύσει ως αντισυλληπτικό, παρά μόνο ως εξισορροπητικό του pH.

Ο κόλπος πήρε επάξια το όνομά του από τη λατινική λέξη που σημαίνει “θήκη”. Ενώ ο κόλπος περιβάλλει ή κρύβει πολλά μυστήρια, η αλήθεια για αυτό το αινιγματικό όργανο θα βγει στην επιφάνεια μόνο αν ζητήσετε την αλήθεια και όχι αν πιστέψετε φήμες ή φανταστικές ιατρικές αρρώστιες που κατασκευάζονται από τους εμπόρους. Τουλάχιστον τώρα μια γυναίκα μπορεί να πει με βεβαιότητα πότε πρέπει και πότε δεν πρέπει να κάνει ντους.

Σχετικά Με την Ηβική Περιοχή

Η ηβική αποτρίχωση είναι μια από τις πιο κοινές θεραπείες ομορφιάς που επιλέγουν οι άνθρωποι για να απαλλαγούν από τις αντιαισθητικές τρίχες. Ακολουθούν εδώ μερικές συμβουλές για το πώς να αφαιρέσετε την ηβική τριχοφυΐα με χαμηλού κόστους μεθόδους στο σπίτι.

Η ηβική τρίχα μπορεί να αφαιρεθεί με διάφορους τρόπους. Μερικές από τις απλούστερες μεθόδους είναι το ξύρισμα, η αποτρίχωση με κερί και η αποτρίχωση με λέιζερ.

Αυτή είναι μια σύντομη εισαγωγή σχετικά με την ηβική αποτρίχωση. Απαριθμεί τους διάφορους τρόπους με τους οποίους μπορούν να αφαιρεθούν οι τρίχες της ηβίας από το σώμα, συμπεριλαμβανομένου του ξυρίσματος, της αποτρίχωσης με κερί και της αποτρίχωσης με λέιζερ.

Ως γυναίκα, είχα πολλές λανθασμένες αντιλήψεις σχετικά με την ώρα του μήνα και το τι σημαίνει για μένα. Έμαθα ότι δεν πρόκειται μόνο για τις σωματικές αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα μου αλλά και για την ψυχική μου κατάσταση. Η περίοδός μου χαρακτηρίζεται από εναλλαγές της διάθεσης, κράμπες και λιγούρες που μπορεί να είναι δύσκολο να αντιμετωπιστούν μερικές φορές.

Παρά το γεγονός ότι υπάρχει μεγάλη ποικιλία διαθέσιμων προϊόντων για την εμμηνόρροια, οι γυναίκες εξακολουθούν να αγωνίζονται να βρουν το κατάλληλο για αυτές. Υπάρχουν τόσες πολλές επιλογές και επιλογές που μπορείτε να κάνετε και μπορεί να είναι συντριπτικό για τους νέους χρήστες.

Ο εμμηνορροϊκός κύκλος είναι ένα φυσικό φαινόμενο που πρέπει να περάσει κάθε γυναίκα. Είναι κάτι με το οποίο οι γυναίκες πρέπει να αντιμετωπίζουν σε καθημερινή βάση, αλλά είναι επίσης κάτι που μπορεί να αλλάξει για να είναι πιο υγιείς και να παραμείνουν σε φόρμα.

Κατά τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού κύκλου, δεν συνιστάται η κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη ή αλάτι. Αντίθετα, η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε πρωτεΐνες, σύνθετους υδατάνθρακες και λίπη μπορεί να βοηθήσει τις γυναίκες να διατηρήσουν μια υγιεινή διατροφή αυτή την περίοδο του μήνα.

Πηγές

  1. Predictors of Bacterial Vaginosis in Adolescent Women Who Douche – JSTOR
  2. Early onset of vaginal douching is associated with false beliefs and high-risk behavior – PubMed
  3. The Vagina Dialogues: Do You Douche? – AJN The American Journal of Nursing
  4. Does Douching Increase Risk for Sexually Transmitted Infections? – ncbi.nlm.nih.gov
  5. Interventions to Improve Vaginal Health in Kenyan Women – Jennifer E. Balkus