Μια Απόλυτα Θηλυκή Εμπειρία Μου

Η περίοδος μου είναι μια γυναικεία εμπειρία. Δεν νομίζω ότι η εμμηνόρροια είναι μια τιμωρία, μια πρόταση, ένα βάρος ή κάτι που θέλω να ξεφορτωθώ. 

Είναι η φυσική ροή των γυναικείων ορμονών. Αυτές οι ορμόνες προστατεύουν τα οστά μου, την καρδιά μου, τη σεξουαλική μου ορμή, το δέρμα μου και πολλά άλλα. Και ξέρω ότι η εμμηνόρροια είναι συχνά ένα βαρόμετρο της αναπαραγωγικής υγείας μιας γυναίκας, δείχνοντας ότι το σώμα της λειτουργεί ομαλά. 

Η εμμηνόρροια μπορεί μερικές φορές να είναι άβολα και λίγο ταλαιπωρημένη, αλλά μπορώ να ζήσω και με τα δύο για τα οφέλη που παρέχουν αυτές οι ορμόνες.

Πολιτισμός Έναντι Αλλαγής

Οι πατριαρχικές απόψεις υποτάσσουν τις γυναίκες εδώ και αιώνες. Η DH Lawrence (1885-1930), Βρετανός συγγραφέας του Give Her a Pattern έγραψε: “Όταν μια γυναίκα είναι η ίδια καλά, είναι αυτό που ο τύπος της άντρας της θέλει να είναι.

  • Ένα κύπελλο περιόδου είναι μια συσκευή που χρησιμοποιείται για την εμμηνόρροια για να πιάσει το αίμα που βγαίνει από τον κόλπο μιας γυναίκας. Είναι συνήθως κατασκευασμένο από καουτσούκ ή σιλικόνη και μπορεί να διατίθεται σε διάφορα μεγέθη.
  • Ένα menstrual cup μπορεί να εισαχθεί στον κόλπο κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως, για να συλλέξει τη ροή και να αποτρέψει το να πάρει ρούχα ή σε άλλα μέρη του σώματος. Μπορεί επίσης να εισαχθεί κατά την ούρηση, καθώς και οποιαδήποτε στιγμή πριν από την εισαγωγή ταμπόν ή ένα διάφραγμα.

Όταν μια γυναίκα είναι υστερική είναι επειδή δεν το κάνει αρκετά ξέρεις τι να είσαι, ποιο μοτίβο να ακολουθήσεις, ποια εικόνα ανδρών της γυναίκας να ζήσει. ” Κάποιος μπορεί μόνο να υποθέσει ότι ο κ. Λόρενς πίστευε ότι οι γυναίκες της εποχής του ήταν και οι δύο ανίκανες να κάνουν μια επιλογή χωρίς την καθοδήγηση των ανδρών τους και ανίκανες να ελέγξουν τις συναισθηματικές τους συμπεριφορές.

Η πεποίθηση ότι οι γυναίκες είναι κάπως «λιγότερο από» τους άνδρες ή είναι υπεύθυνες για την εκ των προτέρων εκδοχή του τι επιθυμεί η ανδρική κοινωνία από αυτές, και ανίκανη να αποφασίσει για τον εαυτό τους, εξακολουθεί να ισχύει σήμερα.

Η κουλτούρα της σκέψης της εμμηνόρροιας ως ανθυγιεινής, ντροπιαστικής και ανθυγιεινής συναγωνίζεται στην άγνοιά της μόνο από τη μη φωτισμένη άποψη ότι οι εμμηνορροϊκές γυναίκες είναι συναισθηματικά εύθρυπτες, ανίκανες, ανίκανες και χρειάζονται ανδρική κατεύθυνση ή υπομονή.

Στο υπέροχα αστείο δοκίμιο της Gloria Steinem If Men Could Menstruate (Oct.1978, Ms. Magazine) έγραψε: (Αν οι άνδρες είχαν εμμηνόρροια αντί για γυναίκες) … “Η απάντηση είναι σαφής – η εμμηνόρροια θα γίνει μια αξιοζήλευτη, υπερήφανη, αρσενική event: Οι άντρες θα καυχιόταν για πόσο καιρό και πόσο. “

Δεν είναι συνετό οι γυναίκες να συνεχίσουν να διαιωνίζουν τους αρνητικούς στερεοφωνικούς τύπους και τις πολιτισμικές ανακρίβειες σχετικά με την εμμηνόρροια που επιβιώνουν σήμερα. Με αυτόν τον τρόπο οδηγούμε τον δρόμο σε περαιτέρω υποτιμητικά, θηλυκά προσβλητικά σχόλια και πεποιθήσεις.

Στις Δικές Μας Λέξεις

Η κατάρα, στο κουρέλι, η αδυναμία, η ιππασία, η πορφυρή παλίρροια, μια επίσκεψη από τη θεία ροή, τα μηνιαία μαθήματα, ένα κοριτσάκι: Οι λέξεις που οι γυναίκες επιλέγουν να περιγράψουν τα έμμηνα είναι μια ακριβής απεικόνιση των σύγχρονων, αρνητικών συναισθημάτων μας προς Εμμηνόρροια.

Εάν οι γυναίκες δεν αλλάξουν τις αρνητικές υποδηλώσεις και ρίξουν τις εξωπραγματικές λαϊκές πεποιθήσεις, τότε η ντροπιαστική ρητορική θα διαιωνιστεί ως ένα ανεπιθύμητο δώρο που αφήνεται στις κόρες και τις εγγονές μας.

Ανακτώντας Τον Αυτοσεβασμό Μας

Δυστυχώς, υπάρχουν και άντρες και γυναίκες που πιστεύουν ότι η εμμηνόρροια είναι μια περιττή και ανθυγιεινή διαδικασία που μπορεί να οδηγήσει σε αμέτρητα σωματικά και συναισθηματικά προβλήματα.

Στο βιβλίο τους, η εμμηνόρροια είναι ξεπερασμένη; (Oxford University Press, 1999) συγγραφείς Elsimar M. Coutinho, MD, Ph.D. και οι Sheldon J. Segal, Ph.D., MD προχωρούν στο βαθμό που υποδηλώνουν ότι η πιο ιατρικά προχωρημένη θεραπεία για την εμμηνόρροια θα ήταν η ολική παύση της σε όλες τις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας.

Αυτές οι απόψεις και προϊόντα όπως το Seasonale, ένα φάρμακο που μειώνει την εμμηνόρροια μιας γυναίκας σε τέσσερις μόνο φορές το χρόνο, δημιουργεί ένα επικίνδυνο προηγούμενο για να σκεφτεί κανείς ότι η φύση του σώματος μιας γυναίκας είναι κάπως ελαττωματική για τον κανονικό ορμονικό κύκλο της.

Συμφωνώ ότι υπάρχουν μερικές γυναίκες που βρίσκουν ιατρικά απαραίτητη ανακούφιση στη χρήση τέτοιων φαρμάκων. Επώδυνη εμμηνόρροια, πρόληψη παρατεταμένης αιμορραγίας ή ως μορφή ελέγχου των γεννήσεων αυτά τα φάρμακα έχουν πραγματικό όφελος. Εξαιρώ όμως τα πατριαρχικά σχόλια που υπαγορεύουν την ανάγκη παροχής ιατρικής «θεραπείας» για την πρόληψη της φυσικής, απλής εμμήνου ρύσεως.

Γυναικείος Φεμινισμός

Ο Simon de Beauvior στο Second Sex έγραψε: “Το εμμηνορροϊκό αίμα αντιπροσωπεύει την ουσία της θηλυκότητας.” Μόνο οι γυναίκες μπορούν να κατανοήσουν πλήρως τις πολυπλοκότητες και τις βαθιά προσωπικές εμπειρίες της εμμήνου ρύσεως. Και μόνο οι γυναίκες μπορούν να πρωτοπορήσουν τις πολιτιστικές και κοινωνικές αλλαγές στην κατανόηση ότι η εμμηνόρροια είναι υγιής, φυσική και φυσιολογική για τις γυναίκες στα αναπαραγωγικά τους χρόνια.

Οι γυναίκες δεν είναι απλώς ευνουχισμένοι άνδρες. Το σώμα μας είναι μοναδικό και η εμμηνόρροια είναι ένα φυσικό, όχι μυστικιστικό γεγονός. Τα γυναικεία σώματα δεν χρειάζονται «θεραπεία» για την εμμηνόρροια. Οι κοινωνικές απόψεις πρέπει να φέρουν τον πραγματικό προβληματισμό του σημερινού τοπίου και πρέπει να ηγηθούν των γυναικών.

Εμείς οι γυναίκες πρέπει να πάρουμε πίσω τον αυτοσεβασμό μας και να ενδυναμώσουμε ο ένας τον άλλον. Η εμμηνόρροια είναι τελικά μια γυναικεία εμπειρία και μια γιορτή της γυναικείας ηλικίας.

Όλες οι γυναίκες πρέπει να σηκωθούν και να το γνωστοποιήσουν, μη προσφέροντας να δικαιολογήσουν τις συμπεριφορές τους ως ορμονικά κίνητρα, χωρίς να αναζητήσουν «θεραπεία» για να απαλλαγούν από τον φυσιολογικό, φυσικό σωματικό κύκλο που είναι η εμμηνόρροια και χρησιμοποιώντας την καλύτερη δυνατή γλώσσα για να περιγράψουν επεξεργάζομαι, διαδικασία. 

Μόνο τότε η εμμηνόρροια θα χάσει τη δύναμή της να είναι ένα εργαλείο για την περαιτέρω υποβάθμιση του φύλου μας.